Onderwijslogistiek Support

Werkwijze bij Ondernemerschap & Retailmanagement

Aangepast op

Bij Ondernemerschap & Retailmanagement wordt eJournal op twee manieren gebruikt door studenten:

  1. Om tussentijdse opdrachten in te leveren die als onderlegger dienen van de eindbeoordeling. Daarvoor is de collectie met de naam van de module. In deze collectie kunnen docenten meekijken met wat de student doet.
  2. Om de losse aantekeningen en opdrachten vast te leggen die ze tijdens de les voor zichzelf maken. Daarvoor gebruikt de student losse bewijsstukken met een vrij format, die ze vastleggen in de collectie 'Notities module x'. Docenten kunnen de stukken in die collectie niet zomaar inzien; alleen met toestemming van de student.

Opdrachten inleveren / bewijsstukken vastleggen

Per module wordt een aantal verplichte opdrachten van tevoren klaargezet als geplande activiteiten (met een deadline), elk met een eigen sjabloon.

Daarnaast zijn er sjablonen voor opdrachten waarbij de student meer vrijheid heeft om te bepalen welke hij/zij maakt, mits zij  minimaal het aangegeven opdrachten inleveren.

De student kan ook 'losse' bewijsstukken vastleggen, waarbij de student zelf het format kan bepalen (tekst, afbeelding, bestand, video).

De woorden 'opdrachten' en 'bewijsstukken' worden hier vaak door elkaar gebruikt omdat ze meestal één-op-één lopen. Voor een opdracht levert een student meestal één bewijsstuk in. Deze wordt opgenomen in de Inhoud-lijst van de student. Dit bewijsstuk kan wel bestaan uit meerdere bestanden, video's, afbeeldingen en ingevulde tekstvelden.

Feedback geven op opdrachten/bewijsstukken

Tijdens de les krijgt de student feedback van de docent op één of meer bewijsstukken waar de student die les of de vorige les (en tussentijds) aan heeft gewerkt.

De student legt deze feedback zelf vast door middel van een 'mondeling feedbackverzoek'. Dat is een verzoek om mondeling ontvangen feedback goed te keuren. De student legt daarmee dus zelf de feedback vast en laat dit goedkeuren door de docent.

De feedback wordt gegeven aan de hand van een selectie van de deeltaken en prestaties van de opleiding die van toepassing zijn op de opdracht. In eJournal is dit van tevoren ingesteld door middel van een feedbacksjabloon dat gekoppeld is aan een sjabloon dat los gebruikt wordt, of dat is gekoppeld aan een ingeplande opdracht (in de inhoudslijst).

Bij het geven van feedback wordt ook feedup (waar werkt de student naartoe) en feedforward gegeven (wat zijn goede vervolgstappen).

Als de student feedback krijgt op een losse opdracht, zal hij/zij zelf in eJournal de juiste deeltaken en prestaties moeten selecteren. Het is dan belangrijk om bij het geven van de feedback aan de student aan te geven op welke deeltaken en prestaties de feedback moet worden vastgelegd.

Coachgesprek week 1.9 / 3.9

In week 1.9 en week 3.9 wordt een coachgesprek gevoerd met de student.

Daarbij wordt de student niet per prestatie, maar per deeltaak (Plan, Do, Check, Act) beoordeeld. Ook hierbij legt de student de mondeling ontvangen feedback zelf vast door middel van het gerelateerde feedbacksjabloon.

 

Eindbeoordeling

Voordat de eindbeoordeling plaatsvindt, doen de studenten een zelfevaluatie op basis van de rubric van de eindbeoordeling.

De eindbeoordeling zelf vindt plaats via de collectiebeoordeling in eJournal. Je ziet dan de beoordelingsrubric aan de rechterkant van je scherm en kunt aan de linkerkant op de verschilende bewijsstukken die de student verzameld heeft in zijn/haar portfolio.

Zoals je ziet wordt de eindbeoordeling niet gedaan aan de hand van de niveaus 'in ontwikkeling' en 'op niveau', maar aan de hand van de beoordelingsschaal 'onvoldoende, voldoende, goed, uitmuntend' met daarbij respectievelijk 0, 6, 8 of 10 te behalen punten.
Daarbij is per deeltaak aangegeven welke leerdoelen de student behaald moet worden. En per niveau is aangegeven wanneer de student dit niveau scoort.

Voortgang volgen

In het Dashboard van een student zie je de voortgang van een student. Deze is het meest inzichtelijk door te klikken op de deeltaken (Plan, Do, Check, Act). Daar vind je alle feedback die is gegeven op het niveau van de deeltaken en prestaties, waardoor je de voortgang per deeltaak en prestatie kunt volgen. Hier lees je meer daarover.

Beoordelingen van opdrachten die niet beoordeeld zijn aan de hand van de deeltaken en prestaties kun je terugvinden in het 'Feedbackoverzicht' eronder (zoals bijv. de 360-graden feedbackopdracht).

Vorige Artikel Hoe controleer je de feedback die een student heeft vastgelegd (feedbackverzoek)?
Meer hulp nodig? Mail je vragen over Brightspace naar [email protected] of bel naar 088-0191020, doorkiesnummer 1. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.