Onderwijslogistiek Support

Wat is de Saxion coursetemplate?

Aangepast op

Elke Brightspace course heeft dezelfde lay-out en opmaak, doordat we gebruikmaken van de Saxion coursetemplate.  We werken met de Saxion coursetemplate aan de herkenbaarheid van het Saxion onderwijs. Dit heeft meerdere doelen, te weten:

  • Voldoen aan de behoefte van Saxion studenten omtrent eenduidige inrichting van het LMS. De nadruk ligt dan op gebruiksvriendelijk navigeren in een cursus en overzichtelijk gepresenteerde leermaterialen die daardoor eenvoudig te vinden zijn.
  • Meer verwerkingscapaciteit voor studenten om inhoudelijk met de stof aan de slag te gaan, opdat zijn geen energie verliezen in het zoeken naar leermaterialen.
  • Het vergemakkelijken van het volgen van uitwisselbaar onderwijs zoals minoren, keuzevakken, specialisaties.
  • Het stimuleren van activerend en blended onderwijs middels een hiervoor geschikte structuur.

De Saxion coursetemplate bestaat uit de volgende onderdelen:

  • de opbouw van de instellingshomepage
  • de opbouw van de  cursus homepage
  • de samenstelling van de navigatiebalk
  • de contentstructuur binnen een cursus

Voor het migreren of zelf ontwikkelen van een cursus is enkel deze laatste van belang, omdat je de contentstructuur gaat gebruiken bij het overplaatsen van de materialen. De andere onderdelen worden toegelicht onder “Aan de slag met Brightspace”.

De contentstructuur bestaat uit een module-introductie, een weekindeling of thematische indeling, en de toetsing. Optioneel hierin zijn nog de bibliotheek en de docentenkamer. Het verschilt per opleiding of hier gebruik van wordt gemaakt. Hieronder worden deze onderdelen toegelicht.

In overleg met de Brightspace projectgroep binnen je academie kan de contentstructuur worden gefinetuned, zodat deze zo goed mogelijk pas bij je onderwijs. Denk hierbij aan het gebruik van specifieke terminologie, vertalingen, werken met leerbogen, etc.

Opmaak

Voor alle teksten (content, assignments, rubrics etc.) wordt het lettertype Lato gebruikt. Voor de standaardtekst wordt gebruikgemaakt van de “Paragraph”. Voor titels en andere kopjes kan worden gewerkt met h1/h2/h3/h4. De grootte van deze onderdelen is centraal ingesteld voor Saxion.

Het menu van een cursusomgeving is opgebouwd uit Units en Lessons met daaronder pages. Soms wordt er gebruik gemaakt van Folders.

Opbouw

De standaard lay-out van een course bestaat uit de volgende Units:

  • Module-Informatie: Bevat de belangrijkste informatie van een module, onderverdeeld in Introductie en Organisatie (pages).
  • Weekindeling/thematische indeling: Hierin staat alle inhoud die relevant is voor het volgen van de cursus. Denk hierbij aan educatieve video’s, presentaties, beschrijvingen van leeractiviteiten, formatieve opdrachten, quizzes etc.
  • Toetsing & Inleverpunten: Hier staat de Toetsinformatie en worden de inleverpunten geplaatst.
  • Bibliotheek: Dit onderdeel is optioneel en bevat een overkoelend overzicht van alle documenten, webinars, kennisclips, weblinks die in de cursus worden gebruikt.
  • Docentenkamer: Ook dit onderdeel is optioneel. Hier staan documenten die voor docenten zijn bedoeld.

Laat de Docentenkamer altijd op hidden staan, anders kunnen studenten de documenten ook inzien!

Voor meer informatie over hoe de bouwstenen van Brightspace werken, zie het artikel: Hoe structureer ik mijn cursus met units/lessons/folders/inhoud?

Module-Informatie

De gekozen term binnen Saxion is “Module-informatie”. Hier vindt de student de belangrijkste informatie over de cursus, zoals een introductie, leerresultaten, eerste informatie over de toetsing, en benodigde leermaterialen. De informatie is verdeeld over twee pagina’s. Deze pagina’s bevatten een invulformat dat je kunt gebruiken om de module-informatie te beschrijven. Deze informatie zal nu soms ook al op dezelfde manier in Blackboard staan, maar staat soms ook in aparte Word/PDF/Powerpoint bestandjes. Het uitgangspunt is dat we alle module-informatie direct in Brightspace plaatsen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

Weekindeling/thematische indeling

Hier staat alle inhoud die relevant is voor het volgen van de cursus. Denk hierbij aan educatieve video’s, presentaties, beschrijvingen van leeractiviteiten, formatieve opdrachten, quizzes etc. Academies kiezen voor een weekindeling of een thematische indeling, afhankelijk van hun onderwijsmodel. Hieronder zie je een voorbeeld van beide structuren.

We adviseren om voor iedere bijeenkomst of les een folder te gebruiken, zodat elementen als quizzes, discussiefora of formatieve inleverpunten die bij deze les horen ook binnen de folder kunnen worden geplaatst.

Om aan te sluiten op de Saxion onderwijsvisie en de visie op Blended Learning is ook bekeken hoe de inrichting van het LMS kan bijdragen aan activerend en blended onderwijs. Hiervoor is op lesniveau een format beschikbaar gesteld zoals hieronder getoond. Het format stimuleert je om na te denken over een betekenisvolle voorbereiding, zodat tijdens de bijeenkomst meer ruimte is voor interactie en verdieping. Ook wordt er gestimuleerd een les af te sluiten met een verwerking.

Toetsing en inleverpunten

Het laatste onderdeel van de contentstructuur is de afsluiting. Hiervoor is gekozen voor de term “Toetsing en inleverpunten”. In dit onderdeel is uitgebreide toetsinformatie beschikbaar voor de student. Denk hierbij aan een studentinstructie, aantal EC, wijze van toetsing, en de scorebepaling. Er is een format beschikbaar om al deze informatie in toe te voegen. Ook de inleverpunten met eventueel gekoppelde rubrics komen hier te staan. In principe komen hier de inleverpunten van de summatieve toetsen. De formatieve toetsen staan in de content bij de betreffende weken/thema’s.

Wat is de Saxion coursetemplate.docx - Word

Bibliotheek

De bibliotheek bevat een verzameling van de leermaterialen die in deze module worden gebruikt.

Dit onderdeel is optioneel en kun je gebruiken om een extra overzicht te geven van alle leermaterialen die je in de verschillende lessen hebt geplaatst. Let wel op dat dit bewerkelijk is, omdat je het dus op beide plekken moet onderhouden. Als je de bibliotheek niet gebruikt kun je deze verwijderen of verbergen.

Docentenkamer

Deze informatie staat op onzichtbaar voor studenten. Laat het ook op onzichtbaar staan! Plaats hier informatie en bestanden die alleen voor docenten bestemd zijn. Of beschrijf welke afspraken jullie onderling hebben gemaakt over het delen van bestanden en andere informatie. Je kunt deze informatie en bestanden bijvoorbeeld ook delen in Teams.

Meer informatie en instructies nodig over het werken met Brightspace? Bekijk de Zelfstudiecursus in Brightspace. In die cursus vind je meer informatie over het werken met Brightspace en ook vind je er ideeën en voorbeelduitwerkingen.

Vorige Artikel Hoe kunnen studenten zich intekenen op een spreekuur of consult?
Volgende Artikel Hoe structureer ik mijn vak met units/lessons/folders/inhoud?
Meer hulp nodig? Mail je vragen over Brightspace naar [email protected] of bel naar 088-0191020, doorkiesnummer 1. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.