Onderwijslogistiek Support

Grade Items aanmaken

Aangepast op

In dit artikel leggen we uit wat Grade Items zijn, welke Grade Items je wanneer kunt gebruiken en hoe je Grade Items kunt maken.

Wat zijn Grade Items?

Grade Items zijn de kolommen van je Grade book, ofwel de items van  je cijferlijst. Zodra je een opdracht, quiz of discussie aanmaakt waarbij is aangegeven dat deze wordt beoordeeld via het Gradebook, wordt er in het Gradebook automatisch een Grade Item aangemaakt en gekoppeld aan de opdracht, quiz of online discussie.

Ook bevat het Gradebook automatisch een Grade Item waarmee de eindscore kan worden berekend. 

Je kunt echter ook zelf Grade Items aanmaken, bijvoorbeeld als:

  • je een Grade Item wilt koppelen aan een opdracht, quiz of discussie waarbij je niet met punten werkt, maar alleen een waarde wilt selecteren (bijvoorbeeld 'voldaan / niet voldaan');
  • je iets wilt kunnen beoordelen in je Gradebook dat losstaat van een opdracht, quiz of online discussie;
  • je een berekening wilt maken op basis van een deel van de resultaten van studenten, bijvoorbeeld een (gewogen) optelling van twee of meer behaalde puntenscores. 

Aan de slag met Grade Items

Zoals hierboven is beschreven hoef je in principe zelf geen Grade Items aan te maken

Wil je dit toch doen, dan kun je het beste eerst de Grade Setup Wizard doorlopen voor de belangrijkste instellingen van je Grade Book. Bepaalde instellingen worden bij het aanmaken van Grade Items namelijk automatisch overgenomen, hoewel je ze ook altijd weer handmatig kunt wijzigen.

Voor het aanmaken van Grade items is het goed om te weten welk Grading System is ingesteld in jouw omgeving. Dit stel je in tijdens het doorlopen van de Setup en je vindt deze instelling ook door te klikken op Grades > Settings (rechts bovenaan)

Welke Grade Item types kan ik gebruiken?

Er zijn zes verschillende soorten Grade Items. We raden echter aan om er maar drie te gebruiken.

Grade Items van de  volgende twee types kunnen worden gekoppeld aan een beoordelingstool (opdracht, quiz, discussie). Ze kunnen ook als losse Grade Items worden toegevoegd voor extra toetsonderdelen:

  • Numeric: Hiermee beoordeel je studenten door middel van punten. Dit type wordt standaard gebruikt bij opdrachten, quizzes en discussies.
  • Selectbox: Hiermee beoordeel je studenten door een waarde van een Grade Scheme te selecteren, bijvoorbeeld A, B, C; Pass / Fail; of een ander Grade  Scheme dat je wilt gebruiken.

Bij het type Selectbox raden we af om een (opdracht met een) rubric met punten te gebruiken, omdat het aantal punten dat de student krijgt voor het item (overall grade) wordt bepaald via de waarde van het Grade Scheme dat wordt geselecteerd en niet via het gescoorde aantal punten in de rubric. Het aantal punten dat in de rubric is gescoord kan dan afwijken van de score in het Gradebook en dat is verwarrend.

Het volgende Grade Item type kun je niet koppelen aan een beoordelingstool (opdracht, quiz, discussie), maar kun je gebruiken om een cijfer te berekenen. Als je het Formula Grading System hebt ingesteld voor je Gradebook is dit ook het type Grade Item waarmee de eindscore wordt berekend.

  • Formula: Met dit type Grade Item kun je een beoordeling laten berekenen aan de hand van een formule, op basis van scores die studenten behaald hebben op andere Grade Items. In de formule kun je bijvoorbeeld aangeven óf en hoe zwaar een score meetelt. 

Enkele veelvoorkomende soorten beoordelingen en de bijbehorende Grade Item types:

Beoordelingstype Grade Item type
Examen - 100 pt Numeric
Presentatie - 10 pt Numeric
Practicum - Pass/Fail Selectbox + Pass/Fail Grade Scheme
Aanwezigheid - Yes/No Selectbox + Custom Grade Scheme
Berekend eindcijfer Formula

Andere Grade Item types

De onderstaande Grade Items kunnen niet worden gekoppeld aan een beoordeling en tellen ook niet mee voor de eindscore van studenten. Daarom raden we het gebruik van onderstaande Grade Items af:

  • Text: Hiermee kun je opmerkingen plaatsen die niet meetellen voor de eindcijfers van studenten. Gebruik in plaats hiervan algemene feedback.
  • Pass/Fail: Met dit Grade Item krijgt de student ofwel 0 punten, ofwel het maximum aantal punten dat je instelt bij het Grade Item. Van het Grade Scheme dat je erbij selecteert, toont hij dus ook alleen de omschrijvingen van de laatste en de hoogste waarde. Deze Grade Items kun je niet koppelen aan opdrachten, quizzes en discussies. Gebruik in plaats hiervan de Selectbox Grade Item +  Pass/Fail Grade Scheme.
  • Calculated: Hiermee kun je meerdere Grade Items optellen, eventueel gewogen als je werkt met het Weighted Grading System. Hetzelfde kan worden bereikt door een categorie aan je Grade Items te koppelen. Ook dit type Grade Item kan niet worden gekoppeld aan opdrachten, quizzes of discussies en het kan ook niet gebruikt worden in een Formula Grade Item. 

Hoe maak ik een Grade Item aan van het type Numeric of Selectbox?

De twee typen Grade Items die hierboven geadviseerd worden om te gebruiken, kennen allebei een soortgelijke wijze van aanmaken. Er zit alleen verschil in een paar velden die in de onderstaande instructie specifiek worden aangeduid.

Navigeer eerst naar Grades > Manage Grades. Selecteer vervolgens New en klik op Item. Het onderstaande scherm verschijnt:

Klik op het Grade Item Type dat je wilt aanmaken. Hierboven bij Welke Grade Item types kan ik gebruiken? worden ze toegelicht.  

  1. Vul een duidelijke naam in voor het Grade Item.
  2. Optioneel: selecteer een Grade Category (hiermee kun je Grade Items groeperen), of klik op New Category om een nieuwe categorie toe te voegen
  1. Vul bij Maximum Points het maximum aantal punten in dat de student kan scoren op dit item. 
  2. Alleen zichtbaar in een Weighted Grade System: Geef bij Weight (gewicht) aan voor hoeveel procent (%) de score op dit Grade Item bijdraagt aan het eindcijfer. Als je in de vorige stap een categorie hebt geselecteerd, wordt het gewicht dat je hier invoert een bijdrage aan het subtotaal van die categorie.

Als het niet lukt om het gewicht in te voeren of te wijzigen, heb je bij het aanmaken van de cijfercategorie gekozen voor Distribute weight evenly across all items. Dit houdt in dat het gewicht van de Grade Items automatisch wordt ingesteld en niet handmatig kan worden aangepast.

  1. Optioneel: Selecteer Can Exceed als je wilt dat de cijfers van studenten het maximum aantal punten voor het item kunnen overschrijden. Deze optie is niet beschikbaar bij een Grade Item van het type Selectbox.
  2. Optioneel: Selecteer Bonus als dit Grade Item een bonusitem is. Bonusitems maken geen deel uit van het maximale aantal punten dat een student kan behalen voor een categorie of eindscore, maar worden opgeteld bij de berekende (eind)score. Houd er rekening mee dat bij het geven van bonuspunten, studenten geen hogere score kunnen halen dan het maximum, tenzij je Can Exceed hebt geselecteerd bij het Grade Item dat de eindscore berekent. 
  3. Selecteer het gewenste Grade Scheme.
  1. Optioneel: Voeg eventueel een Rubric toe aan het Grade Item, maar doe dit NIET als je het Grade Item wilt koppelen aan een opdracht, quiz of discussie. 
  2. Optioneel: Pas de Display Options aan naar wens door te klikken op Show Display Options en dan bij 'Student View' of 'Managing View' (docenten) de optie Override display options for this item aan te vinken
  3. Klik als laatste op Save and Close en je bent klaar.

Op het tabblad Restrictions kun je bepalen of, wanneer en onder welke voorwaarden studenten een Grade Item kunnen zien.

Hoe maak ik een Formula Grade Item aan?

Het Formula Grade Item dat je gebruikt om de eindscore te berekenen is al aangemaakt in je Gradebook. Je vindt deze in de kolom 'Final Calculated Grade'. Kijk bij Hoe zorg ik ervoor dat de Final Calculated Grade juist berekend wordt in een Formula Grading Sytem? om te zien hoe je dit doet.

Wil je een ander cijfer berekenen in je Gradebook, dan kun je als volgt een Formula Grade Item aanmaken:

Navigeer eerst naar Grades Manage Grades. Selecteer vervolgens New en klik op Item. Het onderstaande scherm verschijnt:

Kies het Grade Item Type: Formula.

  1. Vul een duidelijke naam in voor het Grade Item.
  2. Optioneel: Kies een categorie om dit Grade Item bij andere Grade Items te groeperen, of klik op New Category om een nieuwe categorie toe te voegen.
  1. Vul bij Maximum Points het maximum aantal punten in dat de student bij dit Grade Item kan scoren. Let op, dat een Formula Grade Item wordt berekend op basis van (meestal) meerdere andere Grade Items. Je kunt dit aantal op een later moment aanpassen.
  2. Klik op Edit Using the Formula Editor om de berekening van dit Grade Item in te stellen met de Formula Editor. Hier vind je voorbeelden: Voorbeelden Gradebook: Formula Grading System
  1. Optioneel: Selecteer deze optie als je meer punten wilt kunnen geven dan het maximum aantal punten dat bij dit item is ingesteld.
  2. Selecteer het gewenste Grade Scheme.
  1. Let op: Voeg GEEN Rubric toe aan een Formula Grade Item.
  2. Optioneel: Pas eventueel de Display Options aan door te klikken op Show Display Options en dan bij 'Student view' of 'Managing view' (docenten) de optie Override display options for his item aan te vinken.
  3. Klik als laastste op Save and Close en je bent klaar.

Op het tabblad Restrictions kun je bepalen of, wanneer en onder welke voorwaarden studenten een Grade Item kunnen zien.

Hoe zorg ik ervoor dat de Final Calculated Grade juist berekend wordt in een Formula Grading Sytem?

In een Formula Grading System wordt de eindscore berekend door middel van een Grade Item van het type Formula. Deze is al aanwezig in het Gradebook en heet Final Calculated Grade en hoef je dus alleen aan te passen. Hoe je dat doet vind je hier.

Navigeer naar Grades > Manage Grades. Klik daar op het pijltje achter het Grade Item 'Final Calculated Grade' en dan op Edit.

  1. Pas bij Maximum Points indien nodig het aantal punten aan.
  2. Klik op Edit Using the Formula Editor om de berekening van het eindcijfer in te stellen met de Formula Editor. Hier vind je voorbeelden: Voorbeelden Gradebook: Formula Grading System.

Let op! Als je een optelling maakt van twee of meer scores waarbij de ene score bijvoorbeeld voor 30% meetelt en de andere score voor 70%, dan zal het totaal aantal te behalen punten (Maximum Score) niet hetzelfde zijn als een optelling van het maximum aantal te behalen punten van beide opdrachten. 

Bijv. 20 * 30% + 30 * 70% = 27 , terwijl 20 + 30 = 50. Als je een eindscore wilt berekenen dat rekening houdt met deze weging vul je bij Maximum Score dus 27 in, in plaats van 50.

  1. Optioneel: Geef aan of het maximum aantal punten overschreden kan worden, bijvoorbeeld als je een bonusitem gebruikt.
  2. Selecteer het gewenste Grade Scheme
  3. Optioneel: Pas de Display Options aan door te klikken op Show Display Options en dan bij student view of managing view (docenten) de optie Override display options for his item aan te vinken.
  4. Klik op Save and Close om je wijzigingen op te slaan. 


Goed om te weten: de Final Calculated Grade wordt niet zomaar vrijgegeven aan studenten. Daarvoor moet je als docent eerst het cijfer controleren.

Vorige Artikel De eerste keer Gradebook instellen met de Grades Setup Wizard
Volgende Artikel Het kiezen van een Grade Scheme
Meer hulp nodig? Mail je vragen over Brightspace naar [email protected] of bel naar 088-0191020, doorkiesnummer 1. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.