Onderwijslogistiek Support

Hoe stel ik plagiaatcontrole in bij een assignment?

Aangepast op

Nieuwe of bestaande assignment aanpassen

Je stelt de opties voor plagiaatcontrole in bij een Assignment die je nieuw aanmaakt, of je hebt al een bestaande Assignment waarbij je deze opties nog niet hebt ingesteld.

  • Om een nieuwe Assignment aan te maken volg je de stappen van Hoe maak ik een Assignment aan? 
    Daarin kom je vanzelf bij het moment waar je de opties voor plagiaatcontrole instelt, wat op deze pagina verder wordt uitgelegd.
  • Wil je plagiaatcontrole instellen bij een bestaande Assignment?
    1. Ga naar Course Tools in de navigatiebar van je cursus.
    2. Klik op Assignments.
    3. Klik op het pijltje achter de assignment en dan op Edit Assignment.

Due date instellen

Houd rekening met het volgende:

  1. Het advies is om een Due Date in te stellen. Dat zorgt ervoor dat Turnitin ook zal controleren op plagiaat tussen het werk van de studenten in de huidige opdracht. ('collussion check')

Om er zeker van te zijn dat Turnitin Similarity scores goed worden berekend, adviseren wij om altijd een Due Date in te stellen. Daarnaast helpen due dates om duidelijke deadlines aan de studenten te geven. Due dates zullen automatisch zichtbaar worden in de Calendar

Wees je ervan bewust dat als je alleen een due date instelt, studenten na die due date wel de mogelijkheid hebben om alsnog een opdracht in te leveren. Je zult in het overzicht wel zien wie er na de datum, en dus te laat, heeft ingeleverd. Je kunt deze informatie gebruiken (bijv. hoeveel uur te laat) als je dit wilt gebruiken om het cijfer te bepalen. 

Wil je niet dat studenten na de deadline nog iets inleveren, kijk dan hier hoe je de toegang tot een assignment kunt beperken.

Submission-instellingen voor de plagiaatcontrole

Open aan de rechterkant van het scherm de opties voor Submission & Completion en:

  1. Selecteer File submission als Submission type.
  2. Geef aan of een student één of meerdere bestanden mag uploaden. 
  3. Selecteer Compatible with Turnitin bij Allowable File Extensions.
  4. Vink aan: All submissions are kept, dit geeft aan dat een student maar één keer iets mag inleveren*.

* Als je kiest voor All submissions are kept, zal Turnitin een similarity report voor elke submission genereren en worden alle inleveringen bewaard.

Kies je voor Only the most recent submission, dan genereert Turnitin steeds een nieuw rapport. 

De optie Only one submission allowed wordt afgeraden omdat er bij het inleveren altijd iets onverwacht mis kan gaan bij de student.

Schakel Turnitin in

Open aan de rechterkant van het scherm de opties voor Evaluation & Feedback en klik onder Turnitin Integration op Manage Turnitin.

Een pop-up scherm wordt getoond.

  1. Vink Enable Similarity Report for this folder aan. Het kan vervolgens even duren voordat de andere opties beschikbaar worden.
  2. Optioneel: Vink het vakje bij Display aan voor het geval je wilt dat studenten hun plagiaatscore ook kunnen zien. Bij migratie staat dit standaard uit, omdat het niet altijd wenselijk is dat studenten de plagiaatscores zien. Je kunt er ook voor kiezen om het vinkje aan te zetten nà het verstrijken van de due date zodat studenten dan alsnog de similarity score en het similarity report kunnen bekijken.
  3. Laat Submission Checked op Automatic similarity checking on all submissions staan, dat bespaart je heel wat werk. 
  4. Klik vervolgens op More Options

De eerste keer dat je op More Options klikt moet je de voorwaarden van Turnitin accepteren.

Turnitin More Options

De plagiaatchecker is een hulpmiddel voor de docent bij het beoordelen van opdrachten. Er zijn echter meerdere opties in Turnitin om de plagiaatcheck te doen en eventueel zichtbaar te maken voor studenten. De verschillende opties worden hieronder toegelicht. Bij migratie wordt standaard optie 2 ingesteld en is het plagiaatrapport niet zichtbaar voor studenten. Tevens wordt standaard ingesteld dat de plagiaatrapportages niet zichtbaar zijn voor de student.
Vraag eventueel om advies bij de TLC adviseur indien je hier van af wilt wijken.

Scroll naar beneden totdat je Similarity Report ziet.

  1. Controleer de setting voor het genereren van reports: 
    • Optie 1:  Generate reports immediately = bij inlevering wordt een similarity report gegenereerd. De student kan maar 1x inleveren. Er vindt geen collusion check plaats (vergelijken met de bestanden die bij eenzelfde opdracht zijn ingeleverd).Hierbij bestaat het risico dat je een te laag plagiaatpercentage ziet door ontbreken collusion check.
       
    • Optie 2: Generate reports immediately (students can resubmit until due date):  = bij inlevering wordt een similarity report gegenereerd. Der student kan meerdere keren inleveren. Na de ingestelde due date wordt er ook een collusion check gedaan.Dit is de standaardinstelling bij migratie. Stel je geen due date in, dan krijg je dus wel een similarity report, maar zonder collusion check. Stel je de due date wel in, dan wordt de collusion check op de due date uitgevoerd.
       
    • Optie 3: Generate reports on due date (students can resubmit until due date) = er wordt een similarity report gegenereerd op de due date, collusion check vindt daarbij ook plaats. De docent heeft dan direct een volledig overzicht met alle overlappercentages.Als je bij deze optie geen due date instelt bij je assignment, krijg je ook geen similarity report. De due date is dus noodzakelijk! Stel je deze wel in, dan is deze optie het meest volledig, omdat je op een vastgesteld moment alle overlapscores ziet en er direct een collusion check is gedaan.
       

Bij zowel optie 2 als 3 geldt: Indien je in de instellingen van het assignment hebt ingesteld dat er maximaal 1 keer kan worden ingeleverd, heeft de student ook geen mogelijkheid om te resubmitten in Turnitin.

  1. Bepaal waar het ingeleverde werk mee moet worden vergeleken. 
  2. Optioneel: als studenten een template invullen waarin bijvoorbeeld ook een lange opdrachtbeschrijving of casus staat, dan kun je dit document eventueel uploaden om die tekst uit te sluiten van de similarity check. Zie hier voor meer informatie. 
  3. Optioneel: Klik op Save these settings for future use, om je instellingen voor toekomstige opdrachten te bewaren. 
    • Voordat je een template uploadt, is het verstandig om eerst deze optie aan te vinken en dan op Submit. Op die manier wordt je template niet in andere opdrachten gebruikt.
    • Als je een template hebt geupload, vink je deze optie niet aan, maar klik je alleen op Submit.

Lees hier meer over More Options in Turnitin

Wat is collusion check?  Turnitin More Options

Wanneer studenten hun werk inleveren, vergelijkt Turnitin het altijd met internetbronnen of eerder ingeleverd werk van andere studenten van andere opdrachten. Collusion Check betekent simpelweg dat Turnitin ook zal controleren op plagiaat tussen het werk van de studenten bij de huidige opdracht.

Pas de zichtbaarheid aan en sla op

  1. Optioneel: Controleer of de opdracht zichtbaar is voor studenten, anders zullen je studenten de opdracht niet in kunnen zien. Je kunt dit op elk gewenst moment weer veranderen. 
  2. Klik tot slot op Save and Close om terug naar het Assignment-overzicht te gaan.

Welke bestanden worden ondersteund door Turnitin?

De volgende bestandstypen zijn compatibel met Turnitin:

  • Microsoft Word (DOC, DOCX)
  • Corel WordPerfect (WPD)
  • Adobe Acrobat PDF
  • HTML (HTM, HTML)
  • Rich text (RTF)
  • Plain text (TXT)
  • Hangul Word Processor (HWP)
  • PostScript (PS)
  • Microsoft Excel (XLS, XLSX)
  • Microsoft PowerPoint (PPTX, PPT, PPSX, PPS)
Vorige Artikel Quizzes - Timing & Display
Volgende Artikel Vertel me meer over More Options in Turnitin
Meer hulp nodig? Mail je vragen over Brightspace naar [email protected] of bel naar 088-0191020, doorkiesnummer 1. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.