Onderwijslogistiek Support

Opdrachten beoordelen

Aangepast op

Opdrachten kunnen op verschillende manieren worden beoordeeld in Brightspace. Dit artikel legt uit hoe gebruik te maken van elk van deze mogelijkheden.

Onderaan het artikel vind je ook een video.

Inhoudsopgave

Als je opdrachten wilt beoordelen met collega's, zorg er dan voor dat je niet dezelfde student op hetzelfde tijdstip beoordeelt. Je beoordeling kan namelijk overschreven worden door je collega als je dezelfde student beoordeeld.

Basis

Het starten van het beoordelingsproces kan via meerdere routes (Quick Eval, Gradebook, Assignments).
Je kunt hierin je eigen voorkeur gebruiken. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde. In dit help item en de video gaan we uit van Assignments.

Bij het hoofdstuk "Evalueer met een cijfer en algemene feedback" laten we één keer deze drie manieren zien.

Enkele verschillen en voordelen:

Quick Eval: Is een cursusoverzicht van openstaand nakijkwerk. Je kunt filteren op activiteiten en datum. Het is tevens mogelijk om met Quick Eval cursusoverstijgend te filteren op nakijkwerk.

Assignments: Is een overzicht binnen je cursus dat alle aangemaakte opdrachten toont. Je klikt de opdracht aan die je wilt beoordelen en filtert dan eventueel op gebruiker / groepen of secties (afhankelijk of deze aanwezig zijn in de cursus).

Grades: Is een overzicht binnen je cursus dat alle opdrachten (en andere grade items) toont, inclusief de gegeven beoordeling/behaalde scores. Dit is een handig overzicht wanneer je het totaalbeeld van de cursus wilt hebben en direct wilt inzien welke studenten al een score hebben, welke studenten nog niet, en bij wie er nog niet beoordeelde producten staan. Ook hier kan je filteren op gebruiker / groepen of secties (afhankelijk of deze aanwezig zijn in de cursus).

Introductievideo: Opdrachten beoordelen

Evalueer met een cijfer en algemene feedback

Openen via Quick Eval

Open de Quick Evaluation tool vanuit de Saxion Homepage op Brightspace. Hier vind je een cursusoverstijgend overzicht van nog na te kijken werken.

Filter eventueel op cursussen of activiteiten, en klik op de naam van de student die je wilt beoordelen.
Het is ook mogelijk om Quick Eval te openen vanuit een cursus door te klikken op Course Tools gevolgd door Quick Eval.
Je kunt nu starten met beoordelen.

Openen via Assignments:

Open de Assignments tool via Course Tools. Hier zie je alle opdrachten (formatief en summatief), alle inleveringen van studenten, en informatie over de beoordeling.

Klik de opdracht aan die je wilt gaan beoordelen. Desgewenst kun je bovenaan filteren op jouw eigen klas (section) of op eventuele subgroepen. In onderstaand voorbeeld zie je dat er één student is die iets heeft ingeleverd.

Openen via Grades

  1. Wanneer je in je cursus zit, klik je in de navigatiebalk op Grades.
    Het Gradebook opent zich, waarbij je binnen de cursus een totaaloverzicht hebt van alle grade items, gegeven beoordelingen, en nog te beoordelen werk.
  2. Eventueel kun je filteren op secties / groepen.
  3. Nieuw ingeleverd werk herken je aan het icoon met het oranje bolletje. Klik op het icoon om de inzending te openen en te starten met beoordelen.

Starten met beoordelen

De inzending kun je direct openen door er op te klikken. Het volgende scherm opent zich. Je ziet daar het volgende:

  1. Het ingeleverde bestand, welke je direct kunt openen.
  2. De eventuele toelichting van de student.
  3. De gekoppelde rubric
  4. De gegeven score
  5. Overall feedback

Open het ingeleverde bestand door er op te klikken. Meestal zal een opdracht worden beoordeeld met een rubric, welke je aan de rechterkant ook kunt aanklikken en uitklappen, om vervolgens scores te geven en per criterium feedback toe te voegen. Tevens is er de mogelijkheid om nog overall feedback toe te voegen of te werken met inline feedback.

  1.  Als je klaar bent met nakijken, kies dan Publish of Save Draft:
    • ! Met Publish, zal de student gelijk zijn/haar feedback kunnen inzien.
    • ! Met Save Draft is het mogelijk om alle feedback en cijfers later in één keer te publiceren.
  2. Je kunt op verschillende manieren doorgaan naar de volgende student. Je kunt hierin je eigen voorkeur volgen.
    • Navigeer naar de volgende/vorige student submission via de pijltjes rechtsboven of rechtsonder
    • Klik op Back to Submissions om terug te keren naar een lijst van al het ingeleverde werk van deze opdracht, en kies vanuit daar de volgende student.
    • Of keer terug naar Grades om weer naar het volledige gradebook te gaan.

      Je kunt ook een audio of video bestand toevoegen of werken met inline grading.

      Wil je meer informatie specifiek over het werken met een rubric? Klik dan hier.

Indien je ervoor kiest om eerst alle feedback op te slaan en deze later te publiceren richting je studenten, kun je na het beoordelen via Assignments in één keer alle feedback publiceren.

Een audio of videobestand toevoegen voor feedback

Klik je op het microfoon/camera icoon op de evaluatie pagina. Er verschijnt een nieuw venster:

Kies Record Audio of Upload File. Het is binnen Brightspace mogelijk om een audio op te nemen tot één minuut. Via Upload File kun je grotere (tot 1GB) bestanden uploaden.  

Vul een titel en een beschrijving in en selecteer de audio taal als je een automatisch gegenereerde ondertiteling wilt toevoegen. Klik vervolgens op Add en als laatst op Update. Studenten kunnen dit bestand downloaden. 

Aantekeningen maken met Brightspace's inline feedback

Brightspace biedt een ingebouwde tool aan om aantekeningen te maken (Annotation Tools in Assignment), om zo in het ingeleverde stuk opmerkingen te kunnen maken en zinnen te markeren. Dit zorgt ervoor dat men direct in het bestand kan beginnen met nakijken, zonder het gebruik van externe tools.

De inline feedback is een toevoeging bovenop alleen beoordelen en algemene feedback geven. Zoals hieronder te zien is, is er een verschil vergeleken met de afbeelding in de vorige nakijk optie. De rechterkant van het scherm is hetzelfde als voorheen.

Klik hier voor meer informatie over de Annotation tool (bijvoorbeeld over het inschakelen én de praktische kant van de Annotation tool).

Geavanceerd

Offline ingeleverd werk nakijken in bulk

Note: Het nakijken van een assignment in bulk houdt niet in dat er in bulk een cijfer gegeven kan worden. Dit kan wel gemakkelijk gedaan worden in het Submission overview screen.

Met Brightspace kunnen docenten assignments in bulk verwerken en beoordelen/ evalueren. Dit zorgt voor een tijdsbesparing wanneer een docent grote groepen assignments moet evalueren.

In een notendop: de functie comprimeert alle submissions in een .ZIP file. Docenten openen het bestand, voegen feedback toe, slaan het bestand op en uploaden het ZIP-bestand terug naar Brightspace. Het geëvalueerde bestand wordt een bijlage bij de inzending van de student.

Klik hier voor meer informatie over het maken van aantekeningen in submissions terwijl je offline bent.

Ingeleverd werk nakijken met Anonymous Marking

Anonymous Marking is een instelling waarmee je de submissions van de studenten kunt nakijken zonder dat de naam van de desbetreffende student zichtbaar is. Zoals hieronder duidelijk wordt gemaakt, worden de studenten aangegeven als Anonymous User. Dit blijf zo totdat je de optie van anonymous marking uitzet.

Klik hier voor meer informatie over het aanzetten van Anonymous Marking voor een assignment. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over het maken van aantekeningen in submissions met Anonymous Marking.

Beoordelen met voorwaardelijkheden

Voorwaardelijkheden kunnen op verschillende manieren worden ingericht in Brightspace, met verschillende voor- en nadelen. Meer weten over voorwaardelijkheden? Klik dan hier

Onderstaande video is bedoelt voor het Sociale domein van SPS. Hier geldt voor studiejaar 2023/2024 een specifieke werkwijze.

Indien je een opdracht boordeelt waarbij een voorwaardelijke rubric geldt (en je deze voorwaardelijkheden als aparte kolom in het gradebook hebt opgenomen), dan werkt het beoordelen op deze voorwaardelijkheden exact hetzelfde als het inhoudelijk beoordelen van de opdracht.
Het openen van de voorwaardelijkheden werkt echter net anders.

Het werkt het prettigst als je het ingeleverde werk van de student geopend houdt, en de voorwaardelijkheden in een nieuw tabblad gaat beoordelen.
Open daarom het gradebook van je cursus nogmaals, maar nu in een nieuw tabblad. Navigeer in het Gradebook naar de kolom waar de voorwaardelijkheden zijn opgenomen.

  1. Klik op het pijltje.
  2. Kies voor Enter Grades

Er opent een nieuwe pagina. Open de rubric door in de kolom "Assessment" op het icoon te klikken.

  1. Vul de voorwaardelijke rubric in en
  2. Klik op Publish

In het Gradebook zie je nu zowel de inhoudelijke beoordeling van de opdracht staan, als het voldoen aan de voorwaardelijkheden.

Vorige Artikel Inleverpoging van een (dummy) student verwijderen
Volgende Artikel Hoe beoordeel ik een opdracht met inline feedback?
Meer hulp nodig? Mail je vragen over Brightspace naar [email protected] of bel naar 088-0191020, doorkiesnummer 1. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.